donderdag 1 mei 2014

Zwermen...

Er zijn alweer weken verstreken sinds ik ben gestart met de cursus bijenhouden. Op een aantal theoriedagen heb ik geleerd over het wel en wee van een Imme. Hoe werksters leven en wat ze doen, wanneer darren geboren worden en wat hun taak is. Ik heb kennis over moerdoppen en zwermen en ik heb het allemaal gezien.
Twee bevlogen leermeesters, Wim en Albert, leren ons het vak. Zij leven voor de bij. Betrokken, verbonden, met een enorme vracht aan kennis en ervaring. Enorm inspirerend.

Op het landje Kiemkracht 64 staat inmiddels ook een bijenkast. Deze staat  te wachten op een nieuwe zwerm.

Als het volk na de winter groeit dan komt er steeds meer stuifmeel en nectar binnen. Het gevolg is dat er steeds meer bijen komen. De koningin heeft zoveel bijen dat ze meer eitjes kan leggen. Er zijn voldoende werksters om dit broed te verzorgen en te voeden. Op een geven ogenblik wordt het volk zo groot dat de koningin moerdoppen gaat leggen. Uit die moerdoppen komen nieuwe moeren (koninginnen). Vlak voordat de 1e  moer uitkomt tuut, de oude moer(de oude koningin) De nieuwe moer tuut terug. Omdat ze nog in haar moerdop zit klinkt dat als kwaken. Je kunt dit soms horen als je je oor tegen te kast legt. Ze tuten en kwaken, wordt er dan gezegd. Als de oude moer het kwaken hoort weet ze dat het tijd is om ruimte te maken. Ze vliegt met een deel van het volk weg. Ze maakt ruimte voor haar dochter om de nieuwe koningin te worden.

De oude moer gaat met haar gevolg zwermen. Ze vliegt uit en een gezoem vult de lucht, duizenden bijtjes vliegen door elkaar. Ze landen uiteindelijk ergens aan een tak. Langzaam komen alle bijen daar samen en vormen een tros. Als ook de oude moer zich bij hen heeft gevoegd komt de zwerm tot rust.


Ondertussen zijn er enkele speurbijen op onderzoek. Zij zoeken voor deze zwerm een plek om te wonen. Een holle boom, een verlate korf of kast. Maar omdat wij al een kast hebben gaan wij bepalen waar dit volk gaat wonen. We scheppen met een mand de tros van de tak, wachten tot alle bijtjes in de korf weer tot rust gekomen zijn en sluiten de korf.
Na een nacht in de korf schudden we het nieuwe volk in hun nieuwe woning. Zij zullen daar opnieuw raten gaan bouwen, honing maken en de koningin zal nieuw broed leggen waardoor ook dit volkje weer zal groeien.

Ondertussen is in de oude kast  de nieuwe koningin nog niet gekroond. Dat komt omdat ze nog niet gepaard heeft. Binnen drie weken nadat ze is uitgekomen zal ze op bruidsvlucht gaan. Ze zal met 20 darren uit verschillende volken paren.
De laatste larven die haar moeder(de oude moer) heeft gelegd zijn  uitgekomen en zij legt haar nieuwe eitjes. In de kleine cellen legt ze bevrucht eitjes, dat worden werksters. In de grote cellen legt ze onbevruchte eitjes, dat worden darren.
Nu pas zal zij als nieuwe koningin door haar werksters worden geaccepteerd.
Een nieuw volk en een nieuwe koningin zijn geboren.

4 opmerkingen:

 1. Mooi om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. goh, interessant om te lezen, nooit geweten.
  leuke hobby!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oké, niets voor mij dan misschien, maar wel ongelofelijk interessant !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja je bezig houden met gehele nieuwe volkeren is natuurlijk bijzonder.
  Je pakt het gelijk groots aan. Lekker bezig!!!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties